Yapay Organ Nedir?
Tıp teknolojisi bir süreden beri organ naklini gerçekleştiriyor. Fakat organ bekleyen çok sayıda hasta olduğu halde uyumlu organ bulmak o kadar kolay değil. Başka bir insanın organı nakledildiği zaman vücut reddedebiliyor.
Bilim adamları doku mühendisliğiyle yapay organlar üretip, insanlara hem kendi dokularıyla barışık organlar nakletmeyi hedefliyor.
Gelinen noktada bir kişinin kan ve dokularından alınan kök hücreler ile kas, damar gibi basit dokuları üretilebiliyor. Ancak böbrek, kalp, akciğer, karaciğer gibi daha kompleks organlar haline getirilemiyor.
Bilim adamları, üç boyutlu yazıcı teknolojisini kullanarak, bir kâğıda resmi basar gibi üç boyutlu şekiller oluşturabiliyor. Endüstride nasıl ki, plastik, metal gibi çeşitli materyaller kullanılarak daha önceden taranmış cisimlerin kopyaları yapılabiliyorsa, kök hücreden elde edilen hücrelerin, bu yazıcıların içine konulup püskürtülmesiyle 3 boyutlu değişik hücreler içeren kompleks organların üretilmesi düşünülüyor.
Şu ana kadar yapılan çalışmalarda mesane kası, damar gibi basit yapısal düzeydeki organlar üretilebildi. Ancak bunlar gerçek organlar gibi, mesela (idrar ihtiyacını) hissetmiyor.
Bu çalışmalarda bir başka hedef de savaşlarda yaralanan çocuklara protez takmak yerine onlarla beraber büyüyebilecek yapay kemik üretilmesi. Bunun için Suriye’deki savaş yüzünden sakat kalan çocuklardan ilham alındı.
Yapay doku üretimi konusunda bir başka gelişme de bioyazıcıdan çıkarılan yara bandı ile şeker hastalığı yüzünden iyileşmeyen yara ve kronik ülserlerin kısa sürede iyileştirebilecek olması.