TEFEKKÜR / Tevazû

  • 07 Eylül 2023
  • 229 kez görüntülendi.
TEFEKKÜR / Tevazû
REKLAM ALANI

TEFEKKÜR
Tevazû
Ahmed Özkan

وَكُنْ أَرْضًا لِيَنْبُتُ فِيكَ وَرْدٌ فَإِنَّ الْوَرْدَ مَنْبَتُهُ التُّرَابُ
Fekün arzan liyenbütü fîyke verdün feinnelverde menbetühüttürâbu.
Toprak (gibi mütevazı) ol ki sende güller bitsin, güller açsın. Zira güllerin bittiği ve yetiştiği yer topraktır.
Toprak tevazuyu temsil ediyor zira toprak herkesi kucaklıyor ve insanların birbirine karşı kibirli olmalarını engelliyor. Çünkü ilk Peygamber, ilk insan Hz. Âdem aleyhisselam da topraktan yaratılmıştır. Bu manada kimsenin kimseye kibirlenme ve üstünlük taslama hakkı yoktur.
Hz. Ali radıyallahu anh Efendimizden gelen şu sözler de bunun böyle olduğunu anlatıyor.
اَلّنَاسُ مِنْ جِهَةِ التِّمْثَالِ اَكِفَّاءُ أَبُوهُمْ آدَمُ وَالْأُمُّ هُمْ حَوَّاءُ
Ennêsü min ciheti ttimsêli ekiffêü, Ebûhum Âdemun ve ümmühüm Havvâu
“İnsanlar yaratılış itibariyle eşittirler; çünkü babaları, topraktan yaratılan Hz. Adem’dir, anneleri de Hz. Havva’dır.”
Tevazu sahibi olmak ise dinimizin emridir, Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem Efendimiz bir hadis-i şerifte şöyle buyuruyor:
“Kim Allah için mütevazi olursa Allah onu yüceltir. Kim de kibirlenirse Allah onu alçaltır, kim de Allah’ın zikrini çok yaparsa Allah onu sever.” (İhya- u Ulûmiddîn 5/43)
Burada dikkat çeken bir husus var, o da şudur; tevazu Allah için olmalıdır. Yüce Allah için olmayan tevazu sahibine hiçbir şey kazandırmayacağı gibi, ondan bir şeyler alıp götürür.
İsnadı zayıf bir rivayette: “Kim bir zengine zenginliğinden dolayı tevazû gösterirse, dininin üçte ikisi gider.” ifadesini görüyoruz. (Suyuti; Ed -Dürer’ül Münteşira; No: 127)
Allah’ım! Bizleri ve bütün mü’min kardeşlerimizi sırf senin için tevazu gösteren, kibrin her çeşidinden uzak olan kullarından eyle. Âmîn.
ÖMÜR ÇOK KISADIR
دَقَّاتُ قَلْبِ الْمَرْءِ قَائِلَةٌ لَهُ
إِنَّ الْحَيَاةَ دَقَائِقٌ وَثَوَاني
فَاِرْفَعْ لِنَفْسِكَ بَعْدَ مَوْتِكَ ذِكْرَهَا
فَالّذِكْرُ لِلْإِنْسَانِ عُمْرٌ ثَانِي
Dekkâtu kalbilmar’i kâiletun lehû
İnnel hayâte dekaikun ve sevâni,
Ferfa’ linefsike ba’de mevtike zikrahê,
Fezzikru lilinsani umrün sâni
Kalp atışları insana diyor ki: (dikkatli ol) hayat dakikalardan ve saniyelerden ibarettir. O zaman (öyle gayret et ki) öldükten sonra (hayırla) anılmaya bak. Zira öldükten sonra anılmak, (senin için) ikinci bir hayattır.
Bunun anlamı şudur: Kalp atışları herkesin hissettiği bildiği ve inandığı bir durumdur. Bunlar dile gelse ve konuşsa sahibine diyecekler ki: Dikkat et hayat zannettiğin kadar uzun değildir, dakikalar ve saniyelerden ibarettir.
Bu kalp elimizde değil, nefeslerimiz de elimizde değil. Nefes de her an tükenebilir dolayısı ile kalp de durabilir.
O zaman bu kısa ömrü insan nasıl geçirmelidir? İnsan hayatını dolu dolu geçirmeli ve her anı son anmış gibi görmelidir.
İkinci bir hayatı yaşamak ve en anlaşılır manası ile ikinci bir ömür sürmek ve ömrü uzatmak, kişinin öldükten sonra hayırla yâd edilmesi, yaptıklarıyla hatırlanması, salih çocuk yetiştirmiş, amel defterini kapatmamak için gayret edip güzel işler yapmış olması onun ikinci bir ömrü olarak lehine kaydedilir.
İnsanlar onu ansa da anmasa da böyle bir kişi kârlı çıkar ve ikinci bir ömrü yaşar. Ama insanların onu hayırla yad etmeleri anmaları, ayrı bir İlahi lütuftur.
Ey alemlerin Rabbi olan Yüce Allah! Bizleri ve bütün mü’minleri kısa olan bu ömrün kısa olduğunun farkına varan, her şey gibi bu ömrün de hayatın da emanet olduğunu anlayan, idrak eden ve âhirette geçerli akçe olan takva azığı biriktiren kullarından eyle. Âmîn.*
*Sonu Baştan Görmek adlı kitaptan alınmıştır.

REKLAM ALANI
REKLAM ALANI
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ