Cemaat Ne Demektir, Neden Gereklidir?

  • 04 Ekim 2018
  • 1.766 kez görüntülendi.
Cemaat Ne Demektir, Neden Gereklidir?
REKLAM ALANI

‘Bismillah’ diyerek başlayalım.
Kudret ve azamet sahibi Allah’ın selamıyla tüm müminleri selamlayalım.

Modern dünyanın insanı meşgul eden pek çok meşgalesi var; sürekli değişen bir gündem atlası ve zihin bombardımanı içerisinde insanın, gaflet ve atalete düşmeden kulluk vazifelerini istikamet üzere yerine getirmesi gittikçe zorlaşıyor. Hal böyleyken çağın müzmin hastalığı dünyevileşmenin ruhları çürüttüğü günümüzde; fert fert, şahıs şahıs her zamankinden çok daha fazla Müslüman kimliğimizi koruyarak, diri ve gayretli olmamız; bunun için de Müslümanlar olarak, toplu bir şekilde hareket etmemiz gerekiyor. Zira, İslam cemaat dinidir. Yani toplum olarak yaşanır. Ayeti kerimelerde ve hadis-i şeriflerde de cemaat olmamız bize emredilmektedir.

Haliyle bir kimsenin, “Ben tek başıma namazımı kılarım, işime bakarım” şeklinde, bir tavır içerisinde olması da doğru olmaz, yanlış olur!

REKLAM ALANI

Hadis-i şerifte Efendimiz aleyhissalatu vesselam bizleri ikaz ederek, şöyle buyururlar; “Şeytan insanın kurdudur. Koyunun kurduna benzer. Kurdun, sürüden ayrılan kenarda duran koyunu kaptığı gibi, şeytan da cemaatten ayrılanı gözetir. Ayrılıktan sakının. Cemaatten, topluluktan ve camilerden ayrılmayın.” (Camiussağir;

Cemaat; İslam kardeşliğinin esas alınmasıyla, bu kardeşlik ekseninde yardımlaşarak Allah’ın dinini en güzel şekilde yaşamak için oluşturulan topluluk demektir. Dolayısıyla ümmet olarak; yeryüzünde ne kadar Müslüman varsa İslam cemaatinin, müminler cemaatinin bir mensubudur. Ümmet olarak en büyük İslam cemaatiyiz.

Yine herkesin bildiği anlamıyla Müslümanların namaz kılmak için toplanmış haline de cemaat denilir. Öte yandan üç kişinin bir araya gelip, aralarından bir kimseyi imam edinmeleriyle oluşturdukları toplulukta küçük bir cemaattir.

Bir de günümüzdeki şekliyle akla gelen Müslümanların Peygamber varisi Rabbani alimleri, her hal ve ahvallerinde sünnete uyan ilim ve fazilet sahibi kimseleri kendilerine rehber ve imam edinerek oluşturdukları cemaat yapıları var. Biz bu sayımızda, son dönemde zan altında bırakılmaya çalışılan işte bu yapıları; tek gayeleri Allah’ın rızası, müslümanların ve medeniyetlerinin ihyası olan İslam cemaatlerini anlatıyoruz.

“Şeriat, tarikat, tekke, mücahid, molla, medrese, mürşid, zikir, cihad” gibi Müslümanlara ait kavramların, üzerinde geçmiş zamanlarda nasıl oyunlar oynanıp, menfi anlamlar yüklenilmeye çalışılmışsa günümüzde de müslümanlara ait olan “Cemaat” kavramı üzerinde oyunlar oynanmakta ve yanlış telakkilere malzeme yapılmak istenmektedir. Bunun önüne geçmek adına, “Cemaat ne demektir? Neden gereklidir?” bir de biz anlatmak

Bir kişi, tek başına bazı faydalı işler yapabilir, hayırlı hizmetlere vesile olabilirse de toplumun genelini ilgilendiren, davet, irşad, eğitim ve yol gösterme vazifelerinin hepsini bir anda yapması bir kişiden beklenilemez; bunların hepsini birden ancak ilmiyle amel eden alimlerin etrafında halka olarak bir araya gelmiş müslümanlar ve bunların kurduğu cemaatler yerine getirebilir. Hem her müslüman bu İslam bayrağını taşımakla yükümlüdür. Eğer bu yükümlülüğü yerine getiren cemaatler olmasa her müslüman fert olarak bundan sorumlu ve mesul olurdu. Bunu da gözardı etmemek gerekir.

Hadis-i şerifte buyrulduğu üzere, cemaatle kılınan namazın kişiye, tek başına kılınan namazdan 27 kat daha fazla sevap kazandırıyor olması bile cemaatin önemini ortaya koymaya

Geçmişte de şer için bir araya gelerek, kendilerini sanki islamiymiş/İslamdanmış gibi bir göstererek müslümanlara zarar vermeye kalkışan yapılar ve örgütler ortaya çıkmıştır. Böyle olmuş yada oluyor diye, sadece Allah’ın rızasını gözeterek, insanlığa faydalı olmak için bir araya gelen müslümanların oluşturduğu cemaatleri kötülemek, itibarsızlaştırmaya çalışmak, haklarında olumsuz düşüncelere kapılmak o cemaatlerin müntesibi olan müslümanlara karşı işlenmiş büyük bir haksızlık olacaktır.

Allahu Zülcelal, böylesi bir zulme ve haksızlığa ortak olmaktan hepimizi muhafaza etsin. (Âmin)

REKLAM ALANI
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ